Kauhajoen Opiston Blogi

Kiitos kuluneesta lukuvuodesta

Tammikuussa tuli kuluneeksi 132 vuotta Suomen ensimmäisen kansanopiston toiminnan alkamisesta. Toimintaa ohjaa vapaan sivistystyön lainsäädäntö sekä opistojen oma tehtävänhaku ja –painotus. Opistot ovatkin nykyään asiantuntevia ja joustavia nuorten ja aikuisten oppilaitoksia.

Kauhajoen evankelinen opisto on järjestänyt opetusta ja koulutusta jo vuoden 1925 syksystä alkaen. Nyt päättyvä lukuvuosi on siis opiston historian 96. toimintavuosi. Lukuvuosia onkin sitten vielä huomattavasti enemmän, kun osa vuoden mittaisista koulutuksista alkaa kaksi kertaa vuodessa tammi- ja elokuussa. Tämä osoittaa, että kansanopistoa tarvitaan ja sille on sijansa koulutusmaailmassa. Vuodesta toiseen on niitä nuoria ja aikuisia, jotka saavat kansanopistoista mielekkään opiskelupaikan, ja turvallisen ponnahduslaudan tulevaisuuteen. 

Opiston koulutuslinjat suuntautumisvaihtoehtoineen ovat rakentuneet vuosien saatossa sellaisiksi, kuin yhteiskunta ja opiskelijat ovat vaatineet. Opistossa on pyritty aina järjestämään ajanmukaista koulutusta. Opistovuoden aikana opiskelijoilta kerätyistä palautteista tehdään yhteenvetoja, joiden pohjalta tehdään pieniä korjauksia opiston toimintaan. Palautteeseen reagoinnin seurauksena opisto opintolinjoineen ja kursseineen on tänään sellainen kuin se nyt on.

Opintolinjojen välisen yhteistyön ja synergiaetujen käyttäminen on mahdollistanut opiskelijoille monipuolisia aine- ja opintokokonaisuuksia. Edes koulutuslinjojen väliset rajat eivät ole esteenä opiskelijalle, joka on halunnut koulutusta laaja-alaisemminkin. Yksilölliset opetussuunnitelmat antavat opiskelijoille juuri sitä, mitä he ovat tulleet hakemaan.

Opistossa on myös erittäin monipuolista ja aktiivista kurssitoimintaa, sekä avoimen yliopiston toimintaa. Kurssiviikonloppuisin opistolla käy melkoinen hulina, kun kursseilla on kalevalaista jäsenkorjaajaa, yrttihoitajia, hevos- ja koirahierojia, intialaiseen pää- ja kasvohierontaan osallistujia, lymfaterapia-kurssilaisia, kuumakivihierojia, ja vaikka mitä mielenkiintoista.

Opistoa on siunattu osaavalla ja ammattitaitoisella henkilökunnalla, joka mahdollistaa kaiken opistossa tapahtuvan toiminnan. Työntekijät toimistossa ovat kuin liikenneympyrä vilkkaasti liikennöidyssä kaupungissa. Kaikki hoituu, ja tulevat ja menevät asiat lähtevät toimistosta siihen suuntaan kuin pitääkin.

 

Kiinteistönhoitajan työpanoksen seurauksena on lumet luotu ja liikkuminen on turvallista, eikä liukastumista tarvitse pelätä talviaikaan opiston betonirappusilla. Kesisin nurmikko on siisti ja tilat ovat kunnossa. 

Keittiöhenkilökunnan valmistamista maukkaista ja monipuolisista ruuista olemme saaneet nauttia joka päivä. Aamupalat, lounaat ja päivälliset ovat olleet toinen toistaan herkullisempia.

Lämmin kiitos talon siistijälle, joka omalla panoksellaan huolehtii ympäristön siisteydestä ja sitä mukaa meidän kaikkien viihtyvyydestä.

Myös opettajat ansaitsevat kiitoksen  – niin linjanjohtajat kuin tuntiopettajat. Kaikki ovat hoitaneet tehtävänsä pyyteettömästi ja ammattitaitoisesti. 

Kaikkein suurin kiitos kuuluu kuitenkin opiskelijoille. Vuosi kuluu kuin siivillä tätä elämäniloa ja energiaa pursuavaa toimintaa seuratessa. Osa piirtää ja maalaa, jotkut hierovat ja opiskelevat anatomiaa, sekä liikkuvat runsaasti, jotkut suorittavat perusopintoja ja toiset kieliopintoja. Toiset puolestaan tuottavat somesisältöjä lähes työkseen, tai tekevät radio-ohjelmia, tulostelevat 3D-mallinnoksia ja tekevät pelejä ja virtuaalitodellisuutta todeksi. Kaikki monipuolinen toiminta ja he – opiskelijat – ovat perusta opiston olemassaololle. 

Nuoret opiskelijat ovat oman tulevaisuutensa kynnyksellä, hieman vanhemmat taas saattavat pitää välivuosia työelämästä tai haluavat kehittää itseään ja taitojaan. Kaikesta tästä muodostuu opiston oma erityislaatuinen ilmapiiri, jota itse en missään ole aiemmin kokenut, enkä tuskin tule missään kokemaan. Opisto on yhteisö, joka muodostuu erilaisissa elämäntilanteissa olevista ihmisistä. Silti kaikilla on hyvä syy olla täällä juuri tällä hetkellä. Haluamme henkilökuntana olla näille opiskelijoille heidän meille suomansa luottamuksen arvoisia. Toivotamme erinomaisen hyvää jatkoa heidän tuleviin haasteisiinsa ja toivomme myös, että opiskelijat löytäisivät toisistaan elämänmittaisia ystävyyssuhteita. Kiitos kaikille kuluneesta lukuvuodesta.

Jussi Luoma vt. rehtori

Picture of Kauhajoen Opisto

Kauhajoen Opisto

Ajankohtaista