Pitkät kurssit

Yrttihoitajakoulutus, Fytoterapian perusopinnot

Joku on joskus sanonut, että Luoja on luonut kaikki sairaudet, mutta Hän on myös luonut kasvit niiden parantamiseen. Fytoterapia eli kasvilääkintä on vuosituhansia vanha tapa hoitaa terveyttä.

Kiinnostaako Sinua kouluttautua kasvilääkinnän mielenkiintoiseen maailmaan? Fytoterapian perusopinnot suoritetaan monimuoto-opiskeluna seitsemänä lähiopetusviikonloppuna, joten se käy hyvin myös työssäkäyville sekä työttömille. Koulutus ei ole päätoimista opiskelua. Kaikki lähijaksot käytyään opiskelijalle myönnetään nimike ”Yrttihoitaja”.

Seuraavat koulutukset alkavat 3.2.2023 (täynnä) ja 2.2.2024

Perusopinnoissa ensimmäinen jakso pitää sisällään mm. fytoterapian historiaa, kasvien keräys- ja käsittelytapoja sekä rohdosten turvallisuuteen liittyviä asioita. Sen jälkeen jaksot keskittyvät tietyn teeman ympärille, kuten ruoansulatus ja ravinto, sydän ja verenkierto, luusto ja lihaksisto, hermosto ja mieli, sukupuoleen liittyvät vaivat ja seksuaalisuus sekä puhdistaminen ja vahvistaminen. Koulutuksessa opetellaan tunnistamaan eri vaivoihin soveltuvat kasvit ja niiden valmistus rohdoksi. Jokaisella jaksolla opetellaan teemaan liittyviä hoitoja, joita harjoitellaan pareittain ja joita voi käyttää tehdessään itsenäisiä harjoitushoitoja. Hoitoon voi kuulua hierontaa, kasvo- tai jalkahoitoa, erilaisia kääreitä tms. Koulutukseen kuuluu myös monipuolisia oppimistehtäviä ja itsenäisiä hoitoharjoitteluita, joita tehdään koko koulutuksen ajan.

Koulutukseen voivat osallistua hierojat, terapeutit tai kuka tahansa fytoterapiasta kiinnostunut, joka haluaa säilyttää vanhaa perinnettä ja oppia luonnon tarjoamista parantamismahdollisuuksista. Aikaisempaa tietoa kasvilääkinnästä ei vaadita.

Fytoterapian perusopinnot sisältävät 7 teemaviikonloppua sekä etätehtäviä ja työskentelyä lähiopetusviikonloppujen välillä. Koulutus on monimuoto-opiskelua ja kestää n. 10-12 kk.

Lähiopetusviikonloppujen teemat:

MITÄ FYTOTERAPIA ON?
Tällä jaksolla tutustutaan fytoterapian historiaan, tutkimukseen ja nykytilanteeseen sekä siihen, minkälaisia vaikuttavia aineita kasveissa on ja miten ne vaikuttavat. Käymme läpi jokamiehen oikeudet, lääkekasvien keräysohjeet, korjuukalenterin sekä kasvien käsittelyn ja valmistamisen rohdoksiksi teoriassa. Tarkastelemme lääkekasvien turvallisuutta ja opettelemme tunnistamaan myrkyllisiä kasveja.

KASVILÄÄKINTÄ TUKI- JA LIIKUNTAELIMISTÖN TUKENA SEKÄ KIVUNHOIDOSSA
Tämän jakson aikana käydään läpi luiden ja lihasten toimintaa sekä niihin liittyviä ongelmia. Opettelemme teoriassa ja käytännössä hieronnan perusteita sekä valmistamme erilaisia yrttikääreitä, -hauteita ja -pakkauksia luiden ja lihasten hoitamiseksi. Perehdymme tuki- ja liikuntaelimiä vahvistaviin ja hoitaviin sekä kipua lievittäviin kasveihin ja tuotteisiin. Tämän jakson jälkeen alkaa myös kirjattujen harjoitushoitojen tekeminen.

KASVILÄÄKINTÄ RUOANSULATUKSEN TUKENA
Perehdymme ruoansulatuselimien toimintaan ja suoliston merkitykseen elimistön toiminnassa. Käymme läpi oikeanlaisen ravinnon piirteitä sekä länsimaisen että perinteisen kiinalaisen lääketieteen pohjalta. Tarkastelemme erilaisia ruoansulatuselimistön sairauksia ja niiden hoitoa luontaisin terveyttä edistävin keinoin. Viikonlopun aikana opetellaan tunnistamaan ruoansulatuksen eri osa-alueita tukevia kasveja sekä kuullaan joistain valmiista tuotteista.

KASVILÄÄKINTÄ KEUHKOJEN, SYDÄMEN JA VERENKIERRON TUKENA
Tutustutaan keuhkojen ja sydämen toimintaan sekä länsimaisen että kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta. Perehdytään erilaisiin ongelmiin tällä alueella sekä kasveihin ja tuotteisiin, joita voi käyttää niiden hoitamiseksi. Viikonloppuun kuuluu myös hengitysharjoituksia.

KASVILÄÄKINTÄ MIELEN TUKENA
Tutustumme hermoston ja aivojen toimintaan, käymme läpi erilaisia vaivoja kuten masennus, unettomuus, stressi, dementia. Tähän jaksoon liittyvät myös aistien toiminta ja ongelmat. Opettelemme erilaisia rentoutusmenetelmiä ja raotamme myös tuoksujen ja värien vaikutusta mieleen. Aisteja ja mieltä hoitavat kasvit ja tuotteet tulevat tutuksi.

NAISET, MIEHET JA SEKSUAALISUUS KASVILÄÄKINNÄN SILMIN
Käymme läpi naisen erilaisia elämänvaiheita ja niihin liittyviä asioita sekä miehisiä vaivoja. Tutustumme naista tai miestä hoitaviin kasveihin ja tuotteisiin sekä perehdymme, kuinka seksuaalisuutta voi ylläpitää luonnonmukaisin keinoin.

ELIMISTÖN PUHDISTUS JA VAHVISTUS KASVILÄÄKINNÄN KEINOIN
Selvitämme erilaisia elimistön puhdistamistapoja ja miten vaikuttaa akneen, selluliittiin ym. epäpuhtauksiin kasvien ja tuotteiden avulla. Tällä viimeisellä lähiopetusjaksolla kurssilaiset tekevät ulkopuolisille myös hoitonäytön.

 Jaksojen järjestys saattaa vaihdella eri ryhmillä. 

Perusopinnot käytyään on opiskelijan mahdollista jatkaa alan syventäviä opintoja DIPLOMI-FYTOTERAPEUTIKSI saakka. Syventävissä opinnoissa tuodaan esiin lisää mahdollisuuksia hoitamiseen sekä terapeutin työhön. Mikäli haluat jatkaa syventäviin opintoihin ja diplomiin saakka, vaaditaan osallistumista jokaiseen viikonloppuun, esteen sattuessa teema on korvattava. Katso koko diplomikoulutuksen rakenne tästä

Kurssiviikonloppu alkaa perjantaisin kello 17.30-18.00 ja päättyy sunnuntaina yleensä klo 12-14 mennessä. Opetustunteja tulee viikonloppuun noin 15-18 h.

Kouluttaja:

Raija-Liisa ”Lippe” Äystö. Diplomi-shiatsu-, akupainallus- ja fytoterapeutti, luontaishoitaja ja yrttineuvoja

Laajuus:

14 op

Hinta:

Yrttihoitajakoulutus eli fytoterapian perusteet sisältää 7 teemaviikonloppua (21 opetuspäivää) sekä ohjattua etätyöskentelyä/valmennusta n. 10-12 kk. Hinta yht. 1073 € (sis. opetus ja monisteet). Pieniä lisäkuluja tulee erityismateriaaleista, jotka maksetaan suoraan kouluttajalle.

Koulutukseen hyväksytty kurssilainen vastaanottaa opiskelijapaikan maksamalla kurssimaksun 1. osan 200 euroa.  Ensimmäisen kurssimaksuosan jälkeen jäävä kurssimaksu suoritetaan kolmessa erässä: ennen toista jaksoa 300 €, ennen neljättä jaksoa 300 € sekä ennen viidettä jaksoa 273 €. Koulutukseen hyväksytty hakija, joka on ilmoittanut ottavansa opiskelupaikan vastaan, sitoutuu suorittamaan kurssimaksun, vaikka ei aloittaisi opintoja tai keskeyttäisi ne myöhemmin.

Koulutuksen alettua on mahdollisuus osallistua myös yksittäisille jaksoille mikäli ryhmässä on tilaa, jolloin hinta on 270 € /viikonloppu sisältäen opetuksen ja monisteet.

Lisämaksusta voit varata lähiopetusviikonlopulle Opistolta edulliset ruokailut ja majoituksen:

  • Majoitus 2 yötä 50 € (2-3 hengen huoneissa)
  • Ruokapaketti 1 majoittujille: 55 € (sis. pe+la iltapalat, la+su aamupalat, la+su lounaat, la+su kahvit sekä la päivällinen)
  • Ruokapaketti 2: 39 € (pe iltapala, la+su lounaat ja la+su kahvit)

Ilmoittautuminen ja lisätiedot:

Voit hakea vuoden 2024 koulutukseen, joka alkaa 2.2.2024. Koulutuspaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Koulutukseen valitaan 16-20 kurssilaista. 

Kauhajoen opisto
toimisto puh. 020 765 9230, keo(at)keo.fi
koulutussuunnittelija puh. 0400 536 916, kurssit(at)keo.fi

Ryhmien aikataulut ja teemat:

Ryhmä 10:
3.-5.2.2023 MITÄ FYTOTERAPIA ON?
10.-12.3.2023 KASVILÄÄKINTÄ TUKI- JA LIIKUNTAELIMISTÖN TUKENA SEKÄ KIVUNHOIDOSSA
26.-28.5.2023 KASVILÄÄKINTÄ RUOANSULATUKSEN TUKENA
25.-27.8.2023 KASVILÄÄKINTÄ KEUHKOJEN, SYDÄMEN JA VERENKIERRON TUKENA
29.9.-1.10.2023 KASVILÄÄKINTÄ MIELEN TUKENA
27.-29.10.2023 NAISET, MIEHET JA SEKSUAALISUUS KASVILÄÄKINNÄN SILMIN
1.-3.12.2023 ELIMISTÖN PUHDISTUS JA VAHVISTUS KASVILÄÄKINNÄN KEINOIN

Ryhmä 11:
2.-4.2.2024 MITÄ FYTOTERAPIA ON?
8.-10.3.2024 KASVILÄÄKINTÄ TUKI- JA LIIKUNTAELIMISTÖN TUKENA SEKÄ KIVUNHOIDOSSA
19.-21.4.2024 KASVILÄÄKINTÄ RUOANSULATUKSEN TUKENA
24.-26.5.2024 KASVILÄÄKINTÄ KEUHKOJEN, SYDÄMEN JA VERENKIERRON TUKENA
23.-25.9.2024 KASVILÄÄKINTÄ MIELEN TUKENA
27.-29.10.2024 NAISET, MIEHET JA SEKSUAALISUUS KASVILÄÄKINNÄN SILMIN
25.-27.10.2024 ELIMISTÖN PUHDISTUS JA VAHVISTUS KASVILÄÄKINNÄN KEINOIN

Muutokset mahdollisia 

Lyhytkurssit