Usein kysyttyä

Miksi opiskelu opistossa maksaa?

Opisto on yksityinen oppilaitos, jonka kuluista suurimman osan kattaa valtion tuki, mutta myös opiskelijoilta pyydetään opintomaksuja. Opintomaksuihin sisältyvät opetuksen lisäksi asumiskustannukset, aamupala ja kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Opintovuoden kokonaiskustannuksilla saa vapailta markkinoilta tuskin edes vuokra-asuntoa, muista kuluista puhumattakaan. Lisäksi opintomaksuihin on mahdollista saada valtion opintotuki. Myös asumislisää saa kansanopisto-opiskeluun tietyn summan kuukaudessa.

Pääsenkö yhden hengen huoneeseen?
Saako huonekaverinsa valita itse?

Yhden hengen huoneita on vähän, niihin ei valitettavasti monikaan pääse. Jos varaamme kahden hengen huoneen yhdelle, joudumme perimään siitä lisämaksua. Mikäli sinulla on erityinen syy, esim. vaikea allergia tms., voit päästä lääkärintodistuksella yhden hengen huoneeseen. Luonnollisesti saat itse vaikuttaa siihen, kenen kanssa asut. Samalla linjalla opiskelevat ja suunnilleen samanikäiset opiskelijat asuvat yleensä yhdessä, ja yleensä sen ensiksi huonekaveriksi saadun kanssa tulee myös hyvin toimeen, mutta jos ongelmia ilmenee, niin asiat pyritään ratkomaan mahdollisimman hyvin kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla.

Onko siellä tiukat säännöt?

Eivät opiston säännöt sen kummempia ole kuin muidenkaan koulujen järjestyssäännöt. Asumiseen liittyen on sääntöjä, joita ei muissa kouluissa ole; jokaiselle pitää antaa mm. yö- ja työrauha. Opiston säännöt ovat vuosien varrella opiskelijoiden myötävaikutuksella rakentuneet sellaisiksi, että kaikkien olisi hyvä elää yhdessä, ja asiat sujuisivat niin opiskelun kuin asumisenkin suhteen kitkattomasti.

Millaisia opettajat ovat?

Taitavia omassa työssään. Kivoja ja ystävällisiä. Kaikki hieman erilaisia. Aikuisoppilaitoksen opettajiksi sopivia.