Kauhajoen Opiston Blogi

Tähtäimessä eSports

Kysymykseen onko e-urheilu urheilua voi puhtaalla omallatunnolla vastata kyllä. Esports eli elektroninen urheilu on pitkään ollut nouseva laji maailmanlaajuisesti. Aluksi esports nähtiin lähinnä nuorten ja aikuisten vapaa-ajan harrastuksena. Enää tämä ei pidä ollenkaan paikkansa. Viime vuosikymmenellä e-urheilu on koonnut tuhansittain ihmisiä ympäri maailmaa katsomaan ja kannustamaan suosikkijoukkueitaan isoille areenoille. Pelejä on livestriimattu miljoonapäisille yleisöille. Turnausten palkintosummien määrät ja sponsorimarkkinat lajin ympärillä lisääntyvät alan tunnettuuden kasvun mukana. 

Suosituimmat pelilajit esports näyttämöillä ovat edelleen ampuma- sekä strategiapelit. Ampumapeleistä suosituimpia ovat eeppinen Counter-Strike, suuren suosion saavuttanut Fortnite, uusi tulokas Valorant, tuttu ja turvallinen Call of Duty, värikäs ja räiskyvä Overwatch sekä taktinen Rainbow Six Siege.

Strategia-, tai MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) peleistä pelaajien suosiossa paistattelee edelleen jättimäinen League of Legends, vaativa mutta vaikuttava Dota 2, sekä vanha konkari Starcraft 2. Eri strategia- ja korttipelien lempeä kuningas on Hearthstone. Myös urheilupelit kuten jalkapallopeli FIFA sekä pallopelit ja rakettiautot yhdistävä Rocket League ovat suosittuja. Nämä pelit haukkaavat suurimman osan alan kakusta ja ovat täten sen kanta ja perusta.

Esports on lajina lähempänä perinteistä urheilua kuin ensiajattelemalla voisi tulkita. Ammattilaiseksi pääseminen vaatii sitä tavottelevalta samaa kuin esimerkiksi jääkiekon liigapelaajaksi nousu. Lajissa kehittyminen vaatii pelaajalta paljon kestävyyttä, paineensietokykyä, omistautumista ja lujaa tahtoa. Kilpapelaajilla on usein vähintään kymmenen vuoden kokemus yhdestä pelistä. Taitava pelaaja kykenee soveltamaan vanhassa pelissä oppimaansa myös uusissa peleissä, vaikka kentät, komennot ja taktiikat muuttuvat. E-urheilu on alati elävä alusta ja uusia pelejä tulee markkinoille satoja vuosittain. Menestyvältä e-urheilijalta vaaditaan aivan samanlaista pitkäjänteistä harjoittelua ja paneutumista kuin minkä tahansa perinteisempien urheilulajien edustajilta. 

Hiirikäden nopeus ja tarkkuus on ratkaisevaa hektisessä ja nopeatempoisessa PC pelissä. Selkeä ja täsmällinen kommunikointi on valttikortti kaikissa tiimityöskentelyä vaativissa peleissä. Ihanteellisella pelaajalla on myös vahva fyysinen ja psyykkinen kunto. Tämä yhdistelmä on saavutettavissa pitkäjänteisellä työskentelyllä. 

Opiston e-urheilulinja  on rakennettu juuri näiden alan ammattilaisilta vaadittavien taitojen opiskeluun ja harjoitteluun. Syksyllä starttaavan kokonaisuuden keskeiset sisällöt antavat kattavan näkökulman lajin monimuotoisuuteen ja ovat mukanasi matkalla kohti menestystä. 

Picture of Anu Salmela

Anu Salmela

Ajankohtaista